VvE Beheer

Het beheren van een VvE is complex, vereist kennis op uiteenlopende vakgebieden en vergt veel tijd en energie. VvE’s kunnen vrijwel niet zonder een professionele partij om het bestuur hierbij te ondersteunen.

Er is een breed scala aan dienstverleners die VvE beheer aanbieden. Belangrijk is  om goed in de gaten te houden of VvE beheer de kernactiviteit van de aanbieder is. Veel makelaars, vastgoedbeheerders en administratiekantoren bieden VvE beheer aan. Het mag echter duidelijk zijn dat het beheren van VvE’s niet de kernactiviteit van deze bedrijven is. Een makelaar verkoopt in eerste plaats woningen, een vastgoedbeheerder richt zich op techniek en het administratiekantoor op de financiële administratie. Een professionele VvE beheerder is gespecialiseerd in het complete takenpakket van de VvE en heeft de daarvoor benodigde kennis en kunde in huis.

De VvE beheerder ontvangt voor haar diensten een beheervergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van de aard en omvang van het gebouw, meestal gebaseerd op het aantal appartementsrechten. Gebruikelijk is dat de VvE een vaste vergoeding betaalt voor structurele taken. Te denken aan de financiële administratie, de organisatie van de ALV en de intake van reparatieverzoeken en schades. Separaat wordt er door de beheerder een vergoeding voor projectmatige beheertaken gerekend, wanneer deze zich voordoen. Te denken aan de begeleidingskosten voor groot onderhoud of het opstellen van de meerjarenonderhoudsbegroting.